Waarom moet marketing van zelfstandige retailers ook via gedrukte media?
Behalve van supermarktketens, grootwinkelbedrijven, autofabrikanten en discounters zie je nauwelijks nog gedrukte reclame-uitingen of marketingacties van zelfstandige retailers. Niet zichtbaar zijn op papier kan echter kostbaarder zijn dan je zou verwachten.
Waardoor is het te verklaren dat zo veel retailers zo onzichtbaar zijn geworden op gedrukte media?
De crisis is al een tijd achter de rug en spenderen consumenten weer meer. Toch blijft het ijzingwekkend stil en zie je nog nauwelijks reclame-uitingen van zelfstandige retailers op klassieke media.
Crises
De crises heeft er natuurlijk flink ingehakt en heeft veel ondernemers doen besluiten de marketingactiviteiten via gedrukte media een stuk terug te schroeven. Dat is in die groep altijd al zo geweest en ook nu het geval. Van de draad weer oppakken nu het economisch weer voor de wind gaat en de mogelijkheden van ouderwets adverteren in gedrukte media is vooralsnog geen sprake.
Een groot gedeelte van de publiciteitsinspanningen op papier zijn op grote schaal verschoven naar het ogenschijnlijk veel goedkopere internet. Dat kan je eenvoudig vaststellen.
Snoeien
Op kosten besparen, als de omzetten teruglopen is natuurlijk begrijpelijk. Er moeten ten slotte keuzes worden gemaakt om de business aan de praat te houden. Snoeien op publiciteit is dus niet nieuw, maar waarom haalt men dan, nu het weer beter lijkt te gaan, de marketingactiviteiten op of in gedrukte media dan niet aan?
Drukwerk is in de ban gedaan.
Daarvoor zijn een aantal oorzaken te benoemen. Drukwerk is duurder en ingewikkeld om te produceren en te verspreiden. Eenmaal geproduceerd is drukwerk niet aan te passen en het tussentijdse resultaat niet te beïnvloeden. Drukwerk gaat bovendien veel korter mee dan publicaties op het internet die, eenmaal geplaatst, er altijd op blijven staan.
Digitaal is wat de klok slaat.
De afgelopen jaren zijn vooral sociale media in zwang gekomen en heeft mobiel internet de verhuizing van internetgebruik via smartphones en tablets veel van de informatievoorziening via papieren media teruggedrongen. Dat betekent ook dat de meeste informatieleveranciers hun informatieaanbod naar internet heeft verplaatst. Op zich een logische keuze, maar om binnen dat gigantische informatieaanbod op internet ook een opvallende plek in te nemen, zodat je met je informatie ook gevonden wordt is een totaal ander verhaal.
Informatie op internet zetten is een fluitje van een cent wordt vaak nog gedacht. Op zich is dat ook zo, maar de kwaliteit, de kwantiteit en door zoekmachines gevonden worden is iets anders.
Marketing via internet vraagt tegenwoordig om een heel andere, meer professionele aanpak als je ook zichtbaar wilt zijn voor het publiek dat je graag wilt bereiken.Via sociale netwerken lukt dat vrij aardig, maar vraagt ook, als je het goed wilt doen, tijd, aandacht en know how. Elk digitaal sociaal kanaal vereist bovendien andere input.
Zo gek nog niet
Klassieke media zijn daarom zo gek nog niet, omdat je daarmee opnieuw kunt opvallen. Naast de sterk afgenomen plaatsingskosten is de ruimte voor het plaatsen van advertenties alleen maar groter geworden en hoef je nog nauwelijks de competitie aan met andere adverteerders. Het effectieve bereik van een advertentie in een krant, blad of ander periodiek is daardoor veel groter dan voorheen.
Kosten
Ja, internet is als distributiekanaal op zich nog relatief goedkoop, maar het wordt steeds duurder. (Denk hierbij maar eens aan de kostenstijging voor Facebook ads de afgelopen 2 jaar.) Het gaat pas echt geld kosten als je een premium spot in de rangorde van de zoekresultaten wilt bereiken. Zoals hiervoor al gezegd zal daarvoor veel meer gedaan en betaald moeten worden. Niet alleen door te adverteren via Google Adwords bijvoorbeeld, maar ook omdat je moet zorgen voor een perfecte-, aantrekkelijke en vooral ook voor speciaal voor het web geschreven tekst, visualisatie en navigatiemogelijkheden.
Misvatting
Anders dan over het algemeen wordt gedacht zijn de kosten voor het ontwikkelen en distribueren van drukwerk (o.a. door digitalisering ) enorm gedaald, waardoor de keuze voor print nog gemakkelijker en aantrekkelijker is geworden.
Mix
Half werk bestaat dus niet in moderne marketing. Niet op gedrukte materialen en ook niet met publicaties op internet. Een weloverwogen en in overeenstemming met elkaar zijnde mix van digitale en fysieke media is daarom aan te bevelen als je het beste van beide werelden wilt benutten.
Mixed media
Multi channel is al een stap in de goede richting, maar de combinatie van digitale en printmedia wordt pas echt effectief als die twee ook fysiek aan elkaar worden verbonden door verbindende media zoals QR codes, Augmented Reality of NFC tags. Door die combinatie ontstaat een krachtig en veelzijdig marketing-communicatie-vehikel.
Voor-en nadelen
Beide mediatypen hebben zoals we gezien hebben voor- en nadelen. Niets doen of half is geen optie. Hoe dan ook, met print, digitaal in een evenwichtige mix van die twee scoor je gegarandeerd het beste. O2O (offline naar online v.v.) marketing noemen we dat.
Waarom zou je omzet verspelen en de kansen van print NIET benutten?
Herken je dit?
Wil je ontdekken hoe O>2<O ook voor jouw bedrijf kan werken? Hoe je online en offline marketing beter en effectiever op elkaar afstemt?
Wacht niet langer, neem contact met ons op en laat ons bekijken wat er beter kan!
Het kan altijd beter!
Als je maar lang genoeg zoekt vind je wel iets. Dat doen wij niet. Wij adviseren in uw belang. Dat gaat vóór alles!