0622525811 info@omnisense.nl

Het coronavirus richt enorme schade aan. 

Wat opvalt is dat, om schade te beperken, er op grote schaal gebruik wordt gemaakt van oplossingen met QR-codes. 

 

Controlemiddel

Zo zet China, waar QR-codes al lang massaal worden gebruikt, QR-codes in om bezoekers bij controleposten te checken op besmettelijkheid. Video Singapore gebruikt QR-codes om een ​​ononderbroken bezoekersstroom te garanderen en contact tracering te vergemakkelijken. Om de corona-uitbraak in te dammen zet Rusland vol in op digitaal toezicht. Zonder QR-code kom je daar niet meer de metro in.

foto Maxim Shemetov-Reuters (NRC)

Die systemen werken, maar leveren terecht ook gefronste wenkbrauwen op en twijfels over privacy.

Logistiek

Nu in 2020 is er een toenemende vraag naar een veilige manier om consumenten snel en veilig te bedienen.Over de hele wereld worden QR-codes inmiddels ingezet voor contactloze bezorging, contactloze afhaling en vooral voor contactloze betalingen. 

De corona pandemie lijkt die toename nog te versnellen. De verwachting dat QR-code markt ook voor marketing weer een enorme vlucht zal nemen lijkt me daardoor aannemelijk.

Marketing

Ondanks het feit dat ze al tientallen jaren bestaan, is de QR-code in Nederland nooit echt het revolutionaire marketinginstrument geworden wat bedrijven en marketeers ervan hadden verwacht. Technische onvolkomenheden in het verleden waren daar de grootste oorzaak van.

Nu die problemen opgelost zijn zie je talloze marketingtoepassingen met vooral zwart/wit geblokte QR-codes.

Outstanding met QR-codes?

Over smaak valt niet te twisten. Sommigen vinden de uitstraling van de standaard QR-code prima, maar niet iedereen is gecharmeerd van de QR-code in de zwart/wit geblokte basisvorm. 

Hoewel het zwart/wit nog altijd dominant is, is het een overweging waard om een design QR-code te gebruiken voor extra onderscheidend vermogen. Dit verhoogt de herkenbaarheid en biedt de consument meer vertrouwen. 

Mooi of lelijk?

“Ze zijn lelijk” hoor ik al vanaf het begin dat de QR-code in beeld kwam. Toegegeven, moeders mooiste is het vierkantje niet. Maar ja, wat als aantrekkelijkheid ten koste gaat van functionaliteit?

QR-code hype

Tijdens de hype in de jaren 2010>2014 werd er van alles aan gedaan om het uiterlijk van de code te verfraaien. Zo ontstonden er talloze ontwerpen in de meest fantastische kleuren en vormen. 

Frustratie

De omstandigheden om aan een QR-code te sleutelen waren in die tijd echter nog beperkt door technische onvolkomenheden van de smartphones. Vooral de camera’s van toen bleken de opgeleukte QR-codes niet of slecht te kunnen lezen. Het gevolg: Frustratie bij de gebruikers en teleurstelling bij de ontwerpers.

Manco’s

Zeker designers van drukwerk hadden moeite met de QR-code. Ze ergerden zich in veel gevallen groen en geel aan het zwart/wit geblokte vierkantje. Het zou hun grafische kunstwerken ernstig geweld aan doen, zo werd gesteld. Tel daarbij de talloze webdesigners op die geen notie hadden hoe een website er op een mobieltje uit moest zien. Simpel. Zo kreeg je nogal wat lieden bij elkaar die de QR-code liever direct doodverklaarden. En dat gebeurde ook.

Toegevoegde waarde

Gelukkig hebben die sceptici de afgelopen jaren wel geleerd dat de QR-code, als het in een mediacampagne correct wordt toegepast, een geweldige toegevoegde waarde kan hebben voor marketing.

Opgelost

De technische beperkingen van destijds zijn ondertussen opgelost. 

Iedereen  maakt tegenwoordig gebruik van een smartphone of tablet. Jong en oud, zakelijk of privé weet ook wat een QR-code is en wat het doet. De camera’s zijn perfect. De mobiele verbindingen snel en websites voor gebruik op mobiel geschikt gemaakt.

Evenwicht

Met al die verbeteringen is de weg vrij om het zwart/wit te vervangen door creatief design van de QR-code. Dat kan eenvoudig door de kleur aan te passen aan de huisstijl bijvoorbeeld en/of door het bedrijfslogo te integreren in de code. Als het design van de printuiting het vereist, kan gebruik van kleuren in en aan de code het geheel meer in evenwicht brengen. 

Gevaar

Daar hoeft het niet bij te blijven. Professioneel QR-code design kan ervoor zorgen dat de code naadloos aansluit bij de stijl van een printuiting zonder verlies aan functionaliteit.

Te zwaar inzetten op design kan echter tot gevolg hebben dat de code niet meer herkent wordt als QR-code en daarom niet gescand. Kostbare contactmomenten kunnen hierdoor verloren gaan. 

Specialist

Als je de stap wilt maken en er voor kiest om QR-code design in te zetten voor meer betrokkenheid heb je een specialist nodig.

Van de vele aanvankelijk enthousiaste QR-code designers uit het verleden zijn er vele afgevallen. Een goede code designer vinden die behalve fraaie ontwerpen kan maken ook perfect werkende codes kan produceren is door de weinige aanbieders geen sinecure. 

Erik Ballast van QRazy.nl is, als je het mij vraagt, een van de weinige witte raven die, getuige zijn klanten en ontwerpen, zijn sporen in het QR-code design vak wel heeft verdiend. 

Outstanding worden met QR-codes?    

Contact…

Ontdekken wat de QR-code voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met ondergetekende…

Frans Hendrikx