0622525811 info@omnisense.nl

Met de introductie van de smartphone en de tablet leek er een grote toekomst voor de QR code weggelegd

Het liep anders…

QR code Pilot

Valse start

Door het ontbreken van een standaard QR code scan app in de smartphones, trage verbindingen en niet voor mobiel geoptimaliseerde websites werden de hooggespannen verwachtingen van de QR code al snel in de kiem gesmoord. Daar kwam nog bij dat in veel gevallen de content na het scannen van een QR code totaal niet beantwoordde aan de verwachtingen van de consument. Marketeers haakten massaal af en verloren de QR code als marketinginstrument uit het oog. In een poging om het tij nog te keren publiceerde ik in 2013 het Boek “QR codes succesvol inzetten”. Het mocht niet meer baten. De QR code was in Nederland toen al afgeschreven en in de ban gedaan.

Hoe anders is de situatie rondom de QR code vandaag

Smartphones worden tegenwoordig geleverd inclusief QR code reader. Mobiele internetverbindingen zijn vele malen sneller en stabieler geworden. Daarnaast heeft iedereen ondertussen wel begrepen dat content op mobiele apparaten passend, relevant en aantrekkelijk moet zijn.

Groei

Ondanks de belangstelling voor nieuwere technologieën  zoals RFID, NFC en Beacons is de inzet en het gebruik van QR codes wereldwijd spectaculair toegenomen en hebben zelfs grote banken en betaalsystemen de QR code omarmd. Niet voor niets. Nu nagenoeg alle bezwaren voor het inzetten en het gebruik van QR codes zijn weggenomen, kan het ook in Nederland aan een nieuwe opmars beginnen.

Vernieuwde uitgave

Het boek uit 2013 heb ik vooral door de verlopen interactieve elementen inmiddels uit de handel genomen en werk momenteel aan een geactualiseerde uitgave. In dat nieuwe boek zal ik opnieuw aandacht besteden aan de vele mogelijkheden van de QR code, maar zeker ook aan de onmogelijkheden. De techniek wordt besproken en speciale functies. Verder staan er tips en tricks in die succesvolle toepassing van QR codes in reclame-of promotiecampagnes kunnen vergroten.

Cases

Om belangstellenden voor het boek ook praktisch inzicht te geven, ben ik op zoek naar geslaagde use cases. Ook verhalen over minder geslaagde campagnes waarbij QR codes werden ingezet zijn welkom.

Je reactie zie ik graag tegemoet via e-mail: frans@omnisense.nl

Bedankt daarvoor,

Frans Hendrikx