0622525811 info@omnisense.nl

Design

mooi is anders

Op zoek naar design inspiratie voor een nieuwe site of voldoet je huidige site niet meer?

Een mooi design is vaak een van de eerste dingen die in je opkomt. Een mooie indrukwekkende site scoort, toch? Voordat je gelijk gaat denken in kleuren, foto’s en filmpjes is het echter goed om eerst iets langer stil laten staan waar je bij een doeltreffend design op moet letten. Van dit kleine stukje extra voorbereiding zal je waarschijnlijk nog lang plezier hebben.

Tips

Om met design op hoofdlijnen een goede start te maken ontvang je hieronder een aantal tips en handvaten. Hopelijk zullen deze tips je verder helpen door met een íets andere bril naar het onderdeel ‘design’ te gaan kijken.

Mooi

Visuele impact is waardevol, geen twijfel. ‘Mooi’ is een aantrekkingskracht die online even sterk werkt als bij andere communicatie uitingen. Maar design is, zeker bij webdesign, toch echt iets anders dan ‘mooi’. Design zou in dit geval eerder door vertaald kunnen worden naar ‘doordacht’.

De eerste indruk is waardevol, maar je zult zien dat functionaliteit minstens zo belangrijk is. Zorg dat jij jouw site zo inricht dat het de bezoeker vertrouwen geeft en vooral dat het de gewenste reactie weet uit te lokken. Webdesign gaat óók over mooi, maar heeft vaak in de eerste plaats ook gewoon een commercieel doel.

Doel

Schoonheid is dus alles behalve allesbepalend en ontleend zijn waarde aan de context binnen een geheel aan opties. De eerste vraag is dan ook: wat het doel is van je site? Ruwweg gaat de keuze vaak tussen informeren of verkopen. Stem hier je verhaal, vorm en functionaliteiten op af om de aandacht van jouw type bezoeker vast te houden.

Gedrag

De functie van sites en het internet in het algemeen lijkt door de jaren onveranderd. Maar deze is wel degelijk aan evolutie onderhevig. Al is dit zo geleidelijk gegaan dat het waarschijnlijk niet door iedereen is opgemerkt. In het midden van de jaren negentig toen internet echt aan zijn opmars begon had het voornamelijk als doel te informeren. Iedereen wilde de bezoekers overtuigen hun superieure producten, kwaliteiten en kennis. Vervolgens lieten ze deze bezoeker vogelvrij om willekeurig te klikken en navigeren binnen een overdaad aan opties.

Trend

Zo rond het millennium kwam de servicegerichtheid meer centraal te staan. De afwachtende houding was met deze stap duidelijk omgeslagen naar het gericht aansturen op specifiekere keuzes en interactie. Deze trend zette zich de daaropvolgende 10 jaar door waaruit het ‘internet of people’ ontstond. Met de mens centraal en social media als belangrijk wapen.

Mobile First

Vervolgens ging ook de technologische vooruitgang zich ermee bemoeien. Internet snelheden vlogen omhoog, iedereen kwam 24/7 online en de plaats waar de content geconsumeerd werd beperkte zich niet meer tot het bureau. Dit veroorzaakte een grote algemene verschuiving in het online gedrag. Voorzichtig ontstaan mede hierdoor ook langzaam de contouren van de volgende stap: ‘Internet of things’. Een ontwikkeling waarbij de koppeling en aansturing van apparaten, anders dan computers of mobile devices, een centrale rol in neemt.

Kansen

Dit bewust zijn van verschuivingen in gebruikersgedrag en nieuwe technische mogelijkheden zijn kansen die jou bij het design en van je website een voorsprong geven. Weet wat er speelt en hoe een consument zoekt.

Inhoud

Zoals je net hebt kunnen lezen is de online cultuur flexibel en dynamisch. Consumenten zoeken sneller dan ooit, lezen vluchtiger en voor je het weet springen ze als vlooien over naar een andere site en ben je ze weer kwijt. Helderheid richting je bezoeker is dus geboden. Etaleer duidelijk welke oplossing je biedt of in welke behoefte je kan voorzien.

Specifiek

Binnen webdesign zijn er tal van mogelijkheden om bezoekers langer vast te houden. Deze oplossingen zijn per geval sterk verschillend, wellicht iets voor een later stadium. Houd voor jezelf nu eerst als regel: Hoe specifieker jij durft te zijn, hoe overzichtelijker je website. Dit maakt je beter vindbaar,  laat bezoekers sneller kiezen en verhoogd je conversie. Kies dus voor diepgang. Doordacht webdesign is het slim inzetten van vorm, gaat over techniek en het durven weglaten. Wat is hoofd en wat is bijzaak, welke toon hanteer je en welke keuze heb jij alvast geselecteerd voor je bezoeker.

Vorm

Je site is een verlengstuk van je bedrijf. Waarborg herkenbaarheid en laat het nauw aansluiten op je overige uitingen. Moet je nog beginnen? Dan zul je op basis van je gewenste imago of product kiezen voor bepaalde kleuren of een stijl zoals ‘vintage’, speels of juist een hele zakelijke ‘look and feel’. Adem hiermee de DNA van je bedrijf en leg de basis waar vanuit je verder communiceert. Jouw online visitekaartje is een digitaal welkom en betreft veelal een eerste kennismaking.

Tijdgeest

Dan komt de techniek en dynamiek om de hoek kijken. De navigatie maar ook de mate waarin je gebruikt maakt van beelden en bewegende elementen. Ook dit is aan trends onderhevig en daarmee sterk afhankelijk van de tijdsgeest. Neem gewoon eens de tijd, al is het een uurtje, om online inspiratie op de doen. Het is heel waarschijnlijk dat hetgeen wat jou aanspreekt ook in de smaak valt van jouw type klant.

Mobile first

Bedenk bij het kiezen van de vorm ook dat het online zoekgedrag meer op mobiele apparaten plaatsvindt dan op de computers op het bureau. Complexe oogstrelende websites scoren ook op tablets en telefoons, maar een site die direct een oplossing biedt is vaak minstens zo effectief. Sterker nog, een overzichtelijke site nodigt vaak veel meer uit tot actie. Eenvoud en overzicht winnen het van complexiteit. Zeker op de kleinere schermen.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt verder dat je 3 seconden krijgt van je bezoeker om het vertrouwen te winnen. Als deze moeite moet doen om je eerst site eerst te begrijpen gaat dit helaas van je tijd af. Deze ogenschijnlijk zeer praktische insteek neemt nog niet weg dat je niet onderscheidend mag of zelfs moet zijn. Trends binnen webdesign bewegen mee met de praktijk en bieden zeker in samenwerking met een kundig vakman voldoende ruimte om je eigen identiteit en meerwaarde te etaleren.

Heel veel succes!

Bedenk voor je begint hoeveel tijd en geld je wilt investeren. De investering in een ‘super creatief en uniek design’ moet zich wel terug kunnen verdienen. Daar tegenover staat dat een quickfix met een standaard template zonder een gedegen meerwaarde ook nauwelijks tot rendement zal leiden. Denk bij design in de eerste plaats functioneel vanuit de bezoeker. Een prachtige creatieve knop die niet als zodanig wordt herkend, bied de bezoeker geen toegang tot een oplossing en zal jou geen conversie opleveren. Een overdaad aan visueel geweld, onderwerpen of functionaliteiten leidt tot onbegrip of zelfs keuzestress. Het is prachtig als je complimenten krijgt over hoe mooi je uitingen eruit zien, maar als er niets gebeurd met je handel, ben je het doel voorbij geschoten.

Hulp

Met deze gedachten in het achterhoofd wens ik je heel veel succes met de keuzes en betere resultaten. Mocht je naar aanleiding van dit onderwerp je meer ondersteuning zoeken bij je design of meer willen weten over de do’s en dont’s binnen een online strategie, overleg dit vooral met een professional. Raadpleeg hiervoor je huidige webbouwer en je mag je vragen natuurlijk ook altijd aan ons voorleggen.

Dit is een  bijdrage van Pro Partner Bert Hobers. Graficus/Designer van Sparketing