0622525811 info@omnisense.nl

motor

Al is je product of dienst nog zo goed, als je het directe voordeel niet goed bekend maakt, verkoop je niets!

Een goed geformuleerde centrale boodschap is daarom essentieel. Je wilt immers met je doelgroep in contact komen en blijven. De boodschap moet daarom even aansprekend als begrijpelijk zijn om aan te sluiten bij hun beleving.
Het formuleren van een concrete marketingboodschap is best een intensieve maar lonende klus. Reden waarom we hier uitgebreider bij stil staan. Net als in onze persoonlijke relaties heeft ook de relatie tussen aanbieder en zijn klant baat bij duidelijke en eerlijke communicatie.

Stap 1 kijk eerst in de spiegel

Bepaal als eerste de kernkwaliteiten van je product, dienst of merk. Waarin blinkt jouw organisatie uit?
Is dit aan de productkant of is het juist je service die de concurrentie het nakijken geeft?
Ga hierbij uit van het grootste voordeel voor de klant. Schrijf in een paar steekwoorden op wat volgens jou de oerkracht en het unieke DNA van je bedrijf zijn. Ga met deze kernwoorden aan de slag.

Ga uit van vier belangrijke elementen:
• Wat je de klant of opdrachtgever biedt
• Wat je product of dienst je klanten oplevert
• Voor welk mogelijk probleem je een oplossing biedt
• Welk mogelijk bezwaar je weg kunt nemen

Selecteer en verfijn om tot een pakkende marketingboodschap te komen. Dit is ook een goede voorbereiding voor een effectief overleg voor als je een professioneel bureau in de arm
neemt voor een campagne.
Jargon kunt je beter zoveel mogelijk vermijden. Het blijkt dat 84% van alle consumenten eerder merken en bedrijven vertrouwen die gebruik maken van correct en vooral begrijpelijk taalgebruik.

Stap 2 nodig iemand uit

Een goede slogan roept op tot actie. Hoe korter, des te sneller en beter de boodschap zal blijven hangen. Streep bijvoeglijke naamwoorden dus gerust weg. Zo hou je een duidelijke en aantrekkelijke zin over. Hoe meer komma’s en opsommingen, hoe sneller de gemiddelde ontvanger zijn interesse zal verliezen.
Afhankelijk van je specifieke sector en doelgroep scoort creativiteit meestal goed.
Vermijd in ieder geval dooddoeners als ‘beste’ en ‘grootste’ en ga voor een originele leus of leuke woordspeling. Maar als je bijvoorbeeld een discountwinkel heeft, scoren klassieke marketingboodschappen, zoals ‘Topmerken tegen bodemprijzen en ‘op = op!’, vaak nog steeds het best.

Stap 3 creëer beleving

Met woorden kunt je in een marketingboodschap veel bereiken. Sterker dan een technische omschrijving is de kracht van een beeld dat je kunt oproepen. Schilder een beeld of beleving met woorden, dit blijft goed hangen. Zorg er wel voor dat je deze idealen ook nastreeft. Bij het verkondigen van een loze marketingboodschap valt je echt vroeg of laat door de mand. Dat is natuurlijk dodelijk voor je reputatie!
Voorkom in je boodschap ook ‘lokkertjes’ die zorgen voor verrassingen achteraf.
Deze afknappers kunnen je lang achtervolgen.

Verkoop je in je webshop populaire streekproducten uit uw regio of provincie? Dan roepen de reclamekreten ‘rechtstreeks uit de natuur’ en ‘ambachtelijk gemaakt’ bij de consument al snel het plaatje op van zonovergoten akkers, boomgaarden of graanvelden.
Levert je een duurzame dienst of houd je stichting zich actief bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)? Dan kun je op dat gebied ‘punten scoren’ bij de doelgroep. Wanneer je op de verpakking melding maakt van het feit dat uw product in samenwerking met boeren in de derde wereld is gemaakt, zijn sommige klanten eerder geneigd dit product de voorkeur te geven.

Stap 4 wees kritisch

Klaar? Laat dan nog niet meteen alle brochures, visitekaartjes, billboards, advertenties of nieuwe website ontwerpen. Neem gerust een paar dagen de tijd om er even afstand van te nemen. Vervolgens kun je met een objectieve en frisse blik kritisch beoordelen of er nog noodzaak is om de boodschap nog te verfijnen. Deze controle neemt wel enige tijd in beslag, maar een goede marketingboodschap kan
jaren meegaan. Zie het aanscherpen als een investering in je identiteit als bedrijf. Bekijk je boodschap ook eens met de blik van een potentiële klant die nog nooit van je bedrijf of merk heeft gehoord. Soms zijn er woorden die niet in één keer duidelijk zijn of zelfs verwarring veroorzaken.

Stap 5 schreeuw in alle talen

Hoe krijg je voor je boodschap het meest effectieve bereik? Als de boodschap klopt en de ontvanger van die boodschap er beter van kan worden is het zaak die boodschap via meerdere mediakanalen te publiceren. Via welke media de boodschap het best gedistribueerd kan worden is afhankelijk van een aantal zaken zoals:
• De doelstelling (Wie en wat je wil bereiken?)
• Welke media geschikt zijn voor je doelgroep
• Het beschikbare budget.

Schreeuwen is actie maar, als je fluistert luisteren mensen beter.
De juiste ‘tone of voice’ is dus cruciaal. Hoe goed bedoeld of geweldig je concept, product of dienst ook is, in eerste instantie zal de consument niets geven om wie je bent of wat je hebt. Een klant is altijd eerst geïnteresseerd in wat hij of zij er zelf beter van kan worden. Is dat duidelijk,
dan kan de verleiding pas echt beginnen.